EmailTwitterFacebookLinkedInGoogle Plus One

Menu

Multiculturele groepen met een (lichamelijke- verstandelijke) beperking en chronisch zieken:


U Centraal biedt voorlichtingen, themabijeenkomsten, cursus en trainingen aan mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking en chronische ziekte, die de Nederlandse taal niet zo goed beheersen. 

Omgaan met psychosomatische klachten, stress en depressie


Het is niet makkelijk als je een lichamelijke beperking hebt of chronisch ziek bent. In deze cursus krijg je uitgebreide informatie over psychosomatische klachten, stress en depressie. Wat is het, en hoe kun je de klachten herkennen? Wat kun je er zelf aan verbeteren en hoe kun je klachten voorkomen? Iedere bijeenkomst starten we met een ontspanningsoefening. Tijdens de cursus ga je met elkaar in gesprek en leer je van elkaars ervaringen. Tevens nodigen we een ervaringsdeskundige en/of een specialist uit.

 • Voor wie: mensen met een lichamelijke beperking en chronisch zieken
 • Aantal bijeenkomsten: 5
 • Kosten: gratis
 • Informatie en aanmelden: Hacer Gunes, 06 - 11 39 19 14     h.gunes@u-centraal.nl

Gezond eten, bewegen en je lichaam kennen 

De cursus is bedoeld voor mensen met een lichamelijke beperking en chronisch zieken. In 5 bijeenkomsten wordt bij uitgebreid voorlichting gegeven over gezond eten, gezonde leefstijl en de noodzaak van voldoende bewegen. Tijdens de cursus krijg je ook de laagdrempelig informatie over de werking van je lichaam en maak je kennis met de organisaties in de buurt.

 • Voor wie: mensen met een lichamelijke beperking en chronisch zieken
 • Aantal bijeenkomsten: 5
 • Kosten: gratis
 • Informatie en aanmelden: Hacer Gunes, 06 - 11 39 19 14      h.gunes@u-centraal.nl

 Wetten, regels en voorzieningen in zorg en welzijn

In deze cursus krijgt u uitleg over de wetten, regels en voorzieningen waar u mee te maken heeft bij een chronische ziekte of beperking. Wat is er de laatste jaren veranderd in zorg en welzijn? Welke organisaties zijn er bij u in de buurt? Waar kunt u ondersteuning vinden? Wie kan u daarbij helpen? Wat voor ondersteuning kunt u van de gemeente, zorgverzekeraar en andere instellingen krijgen?

U kunt ook met elkaar in gesprek gaan en leren van elkaars ervaringen. Ook nodigen we ervaringsdeskundigen en/of specialisten uit de wijk uit om met elkaar kennis te maken.

 • Voor wie: mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking, chronisch zieken en hun ouders / verzorgers
 • Aantal bijeenkomsten: 5
 • Kosten: gratis
 • Informatie en aanmelden: Hacer Gunes, 06 - 11 39 19 14, h.gunes@u-centraal.nl

 Cursus: hulp bij de zorg voor een kind met een beperking

Als ouders, verzorgers of familie van een kind met een beperking of chronische ziekte, kun je soms een steuntje in de rug gebruiken. In deze cursus krijgt u allerlei praktische informatie. Wat is een verstandelijke of lichamelijke beperking of

chronische ziekte? Met wat voor wet- en regelgeving heeft u te maken? Wat is er de laatste jaren veranderd in zorg en welzijn? Hoe is het speciaal onderwijs in

Nederland georganiseerd? Wat is er mogelijk aan dagbesteding, naschoolse opvang en logeermogelijkheden? Waar lopen ouders /verzorgers tegenaan bij het opvoeden van hun kinderen? Welke organisaties in de buurt kunnen u ondersteuning bieden? 

 • Voor wie: ouders, verzorgers en familieleden van een kind met een beperking of  chronische ziekte
 • Aantal bijeenkomsten: 6
 • Kosten: gratis
 • Informatie en aanmelden:Hacer Gunes, 06 - 11 39 19 14, h.gunes@u-centraal.nl

U Centraal biedt voorlichting aan mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking of chronische ziekte, die de Nederlandse taal niet zo goed beheersen.  

Thema Gezondheid

Bijeenkomsten voor mensen die niet zo goed Nederlands spreken.

Gezondheidscontroledagen

Voor iedereen die voorlichting wil over gezonder leven. De gezondheidscontroledagen vinden plaats in een gezondheidscentrum. Tijdens die dagen is het ook mogelijk om bloeddruk, gewicht en bloedsuikergehalte te laten meten.

Voorlichting Zorg in Nederland

Het vinden van de juiste zorg is ingewikkeld geworden in Nederland. Hoe kies je bijvoorbeeld een goede zorgverzekering? Gastsprekers helpen met informatie en adviezen.

Opvoedingsondersteuning voor ouders met kinderen met een beperking

Ook andere familieleden zijn welkom. Hoe motiveer je je kind om ondanks beperkingen naar school te blijven gaan? Hoe help je je kind om door de puberteit te komen?

Meer informatie:

Wilt u meer weten over bovenstaande activiteiten, neem dan contact op met Hacer Gunes, 06 – 11 39 19 14 of e-mail h.gunes@u-centraal.nl