EmailTwitterFacebookLinkedIn

Menu

Groepen voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking en chronisch zieken (multicultureel)


U Centraal biedt voorlichtingen, themabijeenkomsten, cursussen en trainingen aan mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking en mensen met een chronische ziekte, die de Nederlandse taal niet zo goed beheersen. 


Omgaan met psychosomatische klachten, stress en depressie

Het is niet makkelijk als je een lichamelijke beperking hebt of chronisch ziek bent. In deze cursus krijg je uitgebreide informatie over psychosomatische klachten, stress en depressie. Wat is het en hoe kun je de klachten herkennen? Wat kun je er zelf aan verbeteren en hoe kun je klachten voorkomen? Iedere bijeenkomst starten we met een ontspanningsoefening. Tijdens de cursus ga je met elkaar in gesprek en leer je van elkaars ervaringen. Ook nodigen we een ervaringsdeskundige en/of een specialist uit. 

 • Voor wie: mensen met een lichamelijke beperking en chronisch zieken
 • Aantal bijeenkomsten: 5
 • Kosten:Gratis
 • Informatie en aanmelden:Hacer Gunes, 06 - 11 39 19 14, h.gunes@u-centraal.nl


Gezond eten, bewegen en je lichaam kennen
 

Deze cursus is bedoeld voor mensen met een lichamelijke beperking en chronisch zieken. In 5 bijeenkomsten wordt uitgebreid voorlichting gegeven over gezond eten, een gezonde leefstijl en de noodzaak van voldoende bewegen. Tijdens de cursus krijg je ook laagdrempelig informatie over de werking van je lichaam en maak je kennis met de organisaties in de buurt.

 • Voor wie: mensen met een lichamelijke beperking en chronisch zieken
 • Aantal bijeenkomsten: 5
 • Kosten: Gratis
 • Informatie en aanmelden: Hacer Gunes, 06 - 11 39 19 14, h.gunes@u-centraal.nl

 
Wetten, regels en voorzieningen in zorg en welzijn

In deze cursus krijg je uitleg over de wetten, regels en voorzieningen waar je mee te maken hebt bij een chronische ziekte of beperking. Wat is er de laatste jaren veranderd in zorg en welzijn? Welke organisaties zijn er bij jou in de buurt? Waar kun je ondersteuning vinden? Wie kan je daarbij helpen? Wat voor ondersteuning kun je van de gemeente, zorgverzekeraar en andere instellingen krijgen? Je kunt ook met elkaar in gesprek gaan en leren van elkaars ervaringen. Ook nodigen we ervaringsdeskundigen en/of specialisten uit de wijk uit om met elkaar kennis te maken.

 • Voor wie: mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking, chronisch zieken en hun ouders / verzorgers
 • Aantal bijeenkomsten: 5
 • Kosten: Gratis
 • Informatie en aanmelden: Hacer Gunes, 06 - 11 39 19 14, h.gunes@u-centraal.nl


Cursus: hulp bij de zorg voor een kind met een beperking
Als ouders, verzorgers of familie van een kind met een beperking of chronische ziekte kun je soms een steuntje in de rug gebruiken. In deze cursus krijg je allerlei praktische informatie. Wat is een verstandelijke of lichamelijke beperking of chronische ziekte? Met wat voor wet- en regelgeving heb je te maken? Wat is er de laatste jaren veranderd in zorg en welzijn? Hoe is het speciaal onderwijs in Nederland georganiseerd? Wat is er mogelijk aan dagbesteding, naschoolse opvang en logeermogelijkheden? Waar lopen ouders /verzorgers tegenaan bij het opvoeden van hun kinderen? Welke organisaties in de buurt kunnen je ondersteuning bieden? 

 • Voor wie: ouders, verzorgers en familieleden van een kind met een beperking ofchronische ziekte
 • Aantal bijeenkomsten: 6
 • Kosten: Gratis
 • Informatie en aanmelden:Hacer Gunes, 06 - 11 39 19 14, h.gunes@u-centraal.nl

Thema Gezondheid
Bijeenkomsten over gezondheid voor mensen die niet zo goed Nederlands spreken.

Gezondheidscontroledagen
Voor iedereen die voorlichting wil over gezonder leven. De gezondheidscontroledagen vinden plaats in een gezondheidscentrum. Tijdens die dagen is het ook mogelijk om bloeddruk, gewicht en bloedsuikergehalte te laten meten.

Voorlichting Zorg in Nederland
Het vinden van de juiste zorg is ingewikkeld geworden in Nederland. Hoe kies je bijvoorbeeld een goede zorgverzekering? Gastsprekers helpen met informatie en adviezen.

Opvoedingsondersteuning voor ouders met kinderen met een beperking
Ook andere familieleden zijn welkom. Hoe motiveer je je kind om ondanks beperkingen naar school te blijven gaan? Hoe help je je kind om door de puberteit te komen?

Meer informatie:
Wil je meer weten over bovenstaande activiteiten, neem dan contact op met Hacer Gunes, 06 – 11 39 19 14, h.gunes@u-centraal.nl